PRF nervus suprascapularis

U heeft een afspraak gekregen voor het behandelen van de nervus suprascapularis om de pijn te verminderen. Daarna is het belangrijk om direct met de fysiotherapeut te oefenen zodat de functie van de schouder verbeterd kan worden. Liefst nog dezelfde dag van de behandeling of de dag erna.

Hier kunt u lezen wat een behandeling van de nervus suprascapularis inhoudt en hoe deze verloopt.

Belangrijk

Neem contact op met Nocepta indien dit voor u van toepassing is:

 • U gebruikt bloedverdunners.
 • U bent (mogelijk) zwanger.
 • U bent allergisch voor contrastvloeistof, jodium of medicijnen.
 • U heeft een pacemaker of ICD.
 • U heeft geen pijn meer.
 • U bent de dag van de behandeling ziek of heeft u koorts.

Voorbereiding

 • U mag van tevoren eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn.
 • Overige medicatie kunt u gewoon innemen, tenzij de pijnspecialist andere afspraken met u heeft gemaakt.
 • Na de behandeling mag u de rest van de dag niet actief deelnemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren dat iemand u naar huis brengt.
 • Draag makkelijk zittende kleding.


Wat is een behandeling van de nervus suprascapularis?

Door de behandeling van deze zenuw proberen we de pijngeleiding te verminderen. Deze zenuw zorgt met name voor de pijn die afkomstig is van het kapsel rondom de schouder.

nervus-suprascapularis.jpg

Figuur 1: Anatomie van het schoudergewricht, landmarks voor een lokale injectie van de nervus suprascapularis.

De volgende behandelingen kunnen plaatsvinden:

Infiltratie van de zenuw

U krijgt een plaatselijke injectie met verdovingsvloeistof bij de zenuw. Tevens zit er ook een corticosteroid (soort Prednison) in opgelost die de zenuw rust geeft. De verdovingsvloeistof werkt al na enkele minuten en kan tot 2-12 uur een goede verdoving van de zenuw geven. De corticosteroid heeft enkele dagen tot weken nodig om optimaal te werken.

PRF (stroompje) van de nervus suprascapularis:

De zenuw wordt gedurende 2-3 minuten opgewarmd tot 42 graden Celcius. Hierdoor proberen we de pijngeleiding van de zenuw te beïnvloeden zodat hij minder pijnprikkels kan doorgeven. Het kan 6-8 weken duren voordat het resultaat beoordeeld kan worden.

De behandeling

De behandeling vindt plaats in de pijnbehandelkamer van Nocepta. U mag op uw buik op de behandeltafel gaan liggen of op een stoel plaatsnemen. De anesthesioloog zal eerst nauwkeurig de plaats bepalen waar hij moet prikken met echo of röntgendoorlichting. Daarna wordt de huid ontsmet.

Met behulp van een stroompje zoeken we de zenuw op. Wanneer we in de buurt van de zenuw zijn dan zal de schouder gaan bewegen. We weten dan zeker dat we de juiste zenuw behandelen. De zenuw wordt dan verdoofd met een verdovingsvloeistof en vervolgens behandeld met het stroompje. Van de behandeling met het stroompje zult u niets meer merken.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u terug naar de afdeling verkoever. De pijnspecialist spreekt met u de tijd af wanneer u naar huis mag. U krijgt tijdens de behandeling een verdovingsvloeistof toegediend. Daarom mag u niet zelf actief aan het verkeer deelnemen.

Bijwerkingen

 • Ernstige complicaties komen zelden voor.
 • Er kan na de injectie tijdelijk krachtsverlies of een doof gevoel optreden. Dat verdwijnt na enkele uren.
 • Na de definitieve behandeling ontstaat er soms een branderig/pijnlijk gevoel in het behandelde gebied. Dit gaat vanzelf weer over maar kan twee tot zes weken duren. Tegen deze pijn mag u pijnstillers, bijvoorbeeld Paracetamol, innemen.
 • Na de therapeutische blokkade hebben veel patiënten de eerste dagen een rood gezicht en last van opvliegers. Bij vrouwen kan de menstruatie ontregeld raken.
 • Bij diabetici kunnen de bloedsuikerspiegels een aantal dagen verhoogd zijn. Extra controle van de bloedsuikers is daarom aan te raden.
 • De behandeling heeft niet bij iedereen het bedoelde effect, ondanks een positieve proefblokkade.

Heeft u vragen? Stel ze via de onderstaande opties

Heeft u nog vragen? Stel ze dan vóór de behandeling of regel een telefonische afspraak met de pijnconsulente bij Nocepta. De pijnconsulente kan uw vragen beantwoorden of zonodig met uw behandelend pijnspecialist overleggen.