Zenuwpijn

Het tintelt, brandt en steekt, zelfs een onschuldige aanraking kan forse pijnaanvallen veroorzaken. Zenuwpijn bezwaard het functioneren van de betrokkenen (sociaal en op het werk) behoorlijk. Ook omdat het soms moeilijk is om de juiste diagnose te stellen. Rond 8% van de Europese bevolking lijdt onder neuropathische pijnklachten, waarbij 5% van de betrokkenen een zware vorm heeft.

Wat is zenuwpijn?

Zenuwpijn, ook wel ‘neuropathische pijn’ genoemd, ontstaat in tegenstelling tot andere pijnklachten door beschadiging van een zenuw zelf. Een zenuw wordt perifeer (buiten het ruggenmerg en de hersenen) of centraal op het niveau van het ruggenmerg of de hersenen beschadigd.

Diagnose van zenuwpijn

Anamnese:

Het belangrijkste hulpmiddel is de beschrijving van de pijnklachten door de patiënt zelf. De pijnklachten zijn gelokaliseerd in het verzorgingsgebied van de beschadigde zenuw(en). Een lichte aanraking van dit gebied provoceert pijnklachten (Allodynie). Het is ook mogelijk dat de pijnklachten zonder beweging of aanraking in vorm van een spontane pijnaanval ontstaan en een brandend karakter hebben. Ook doofheid, tintelingen en jeuk in dit gebied komen regelmatig voor. Daarom is het belangrijk de pijn-vragenlijst al voor het intakegesprek zorgvuldig in te vullen.

Lichamelijk onderzoek

Beeldvorming:

Pijnklachten zijn principieel niet zichtbaar. Met Röntgen, echo, MRI of andere beeldgevende onderzoeken maken we mogelijke oorzaken voor de pijnklachten, zoals een tumor, rughernia of een CVA, zichtbaar. Maar deze zichtbare veranderingen zijn niet bewijzend voor de pijnklachten. Zo heeft bijvoorbeeld niet elke patiënt met een bekende hernia of CVA ook pijnklachten.

 • Neurofysiologisch onderzoek (indien nodig, bv EMG)
 • Laboratoriumonderzoek (zeer zelden nodig, bijvoorbeeld in geval van infecties of stofwisselingsziektes)

Mogelijke vormen van zenuwpijn

Zenuwwortel pijn

Bijvoorbeeld door een rughernia.

Perifere zenuwpijn door een zenuwbeknelling

Bijvoorbeeld carpaal tunnelsyndroom, suprascapularis syndroom, meralgia paresthetica en piriformis syndroom.

Polineuropathie

Dit is een aandoening van meerdere (poli = veel of meerdere) zenuwen in armen en benen. Mogelijke oorzaken zijn een stofwisselingsziekte (o.a. diabetes mellitus, een aandoening van de schildklier of de nieren), tekort of overmaat aan Vitamine B, een intoxicatie met alcohol, chemotherapie bij kanker, infectie zoals borreliose of HIV, auto-immuunziekte met reactie tegen de cellen van het eigen lichaam.

Posttraumatische neuralgie

Bijvoorbeeld door een ongeluk of operatie.

Gordelroos 

Infectie met herpes zoster viren.

Trigeminusneuralgie

Fantoompijn

Zenuwpijn bij kanker

Door directie interactie van de tumor met de zenuwen of door zenuwbeschadiging door radio- en chemotherapie.

Centrale pijn na een CVA

Centrale pijn na een laesie van het ruggenmerg (bij voorbeeld door een vernauwing van het ruggenmergkanaal)

Centrale pijn bij Multipele Sclerose

Behandeling van zenuwpijn

De behandeling van zenuwpijn is - indien er geen operatieve mogelijkheden bestaan om de druk op de zenuw te verminderen - moeilijk. Een volledige pijnvrijheid is meestal niet mogelijk.

Realistische behandelingsdoelen zijn:

 • Pijnvermindering rond 30-50%
 • Verbetering van de slaapkwaliteit
 • Verbetering van de levenskwaliteit
 • Het bewaren van sociale activiteiten en relaties
 • Het bewaren van arbeidsgeschiktheid

De behandeling van neuropathische pijnklachten is maatwerk en houdt rekening met de individuele situatie van de patiënt.

Typische behandelstrategieën zijn:

Lokaal:                  

 • Zalven
 • TENS

Systemisch:                        

 • Medicatie in de vorm van tabletten of infuus

Interventioneel:               

 • Zenuwblokkade
 • Infiltraties
 • Elektrische zenuwstimulatie
 • Spinal cord stimulation
 • Sympathicusblokkaden

In sommige gevallen is een interdisciplinaire behandeling met bijvoorbeeld fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychotherapeuten en revalidatieartsen noodzakelijk. Want niet alleen pijnvermindering, maar ook een correctie van verkeerde inspanning en het herstellen van disbalans is belangrijk om verdere verergering en recidief van de klachten te voorkomen.

Overzicht zenuwpijn behandelingen:

“Ik had al heel lang pijn door de artrose aan mijn nek en schouder. Omdat ik niet het afwachtende type ben, ben ik zelf op internet gaan zoeken naar een oplossing. Via ‘artrose’ en ‘pijnkliniek’ kwam ik bij Nocepta terecht. Hun aanpak beviel me direct, zeker ook de manier van samenwerken met veel specialisten. Ik heb daarna het contactformulier op de website ingevuld en werd zelf door Nocepta teruggebeld. Achteraf kan ik alleen maar zeggen: ‘Had ik het maar eerder geweten’.”

Jacques van Loon, 58
Enschede

“Ik had al een jaar last van chronische pijn, maar nam niet de tijd om er echt werk van te maken. Toen ik tijdens een diner iemand hoorde vertellen over Nocepta, ben ik de homepage maar eens gaan bekijken. Die zag er goed en professioneel uit, dus dacht ik: ‘Die kunnen me vast snel een prikje geven, zodat ik die pijn kwijt ben’. Ik heb toen mijn gegevens achtergelaten en werd netjes teruggebeld. Wel zo handig, want ik kon direct nog wat vragen stellen.”

Sylvia van de Ven, 48
Apeldoorn

“Ik had overal pijn, vooral in mijn rug. Ik was al op veel plekken geweest, maar niemand nam me echt serieus en ik wist nog steeds niet wat er precies met me aan de hand was. Uiteindelijk werd ik door mijn huisarts doorverwezen naar Nocepta. Het was fantastisch om iemand te vinden met een luisterend oor. Omdat ze bij Nocepta alle specialismen bundelen, kreeg ik snel een diagnose en een behandeling die daar perfect bij aansluit.”

Janet van Erp, 35
Amsterdam

“Je hoort mensen vaak zeggen: ‘Als je ouder wordt, voel je meer pijntjes, dat hoort er gewoon bij’. Nou, ik ben het daar niet mee eens. Ook ik wil graag pijnvrij door het leven. Mijn dochter is voor mij op internet gaan zoeken en kwam op de pagina van Nocepta terecht. Ze printte wat informatie uit en gaf die aan mij om te lezen. Toen zijn we samen gaan kijken naar de behandelmethoden en de specialisten en hebben we een afspraak gemaakt via het formulier op de website.”

Wil van Horst, 78
Groenlo

“Als trucker ben ik helaas nooit zuinig geweest op mijn lijf. Vaak zwaar tillen, lange dagen, hard werken. Daardoor heb ik ernstige rugklachten gekregen. Omdat ik toch graag wil blijven werken heb ik mijn huisarts om raad gevraagd. Die gaf me een brochure van Nocepta mee, vooral ook omdat ik en mijn vrouw niet zo goed zijn met internet. We hebben nog wel de site bekeken en het stuk gelezen over rugpijn. Nou, we geloofden het wel en mijn vrouw heeft toen een afspraak voor me gemaakt.”

Henk van Son, 52
S'hertogenbosch