RACZ procedure

In overleg met u is een afspraak gemaakt bij Nocepta voor een RACZ procedure (epidurale adhesiolysis). U krijgt deze behandeling bij rugklachten en/of bij klachten in het been. Hieronder leest u wat de behandeling inhoudt en hoe deze verloopt.

Belangrijk bij een RACZ procedure

Neem contact op met Nocepta indien dit voor u van toepassing is:

 • U gebruikt bloedverdunners.
 • U bent (mogelijk) zwanger.
 • U bent allergisch voor contrastvloeistof, jodium of medicijnen.
 • U heeft een pacemaker of ICD.
 • U heeft geen pijn meer.
 • U bent de dag van de behandeling ziek of heeft u koorts.

Voorbereiding

 • U mag van tevoren eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn.
 • Overige medicatie kunt u gewoon innemen, tenzij de pijnspecialist andere afspraken met u heeft gemaakt.
 • Na de behandeling mag u de rest van de dag niet actief deelnemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren dat iemand u naar huis brengt.
 • Draag makkelijk zittende kleding.

Wat is een RACZ procedure (epidurale adhesiolysis)?

RACZ-procedure kan worden toegepast bij patiënten met chronische lage rug- en beenpijnklachten. Met behulp van een katheter kan de zogenaamde epidurale ruimte worden onderzocht en aansluitend kan een behandeling plaatsvinden. Na een ontstekingsreactie of operatie vormt zich littekenweefsel, wat kan leiden tot irritatie van de zenuwwortels waardoor pijnklachten ontstaan. Met behulp van de katheter kan medicatie worden toegediend rondom de geïrriteerde zenuwwortel(s) en kan het littekenweefsel worden losgemaakt, wat tot ruimte voor de zenuwwortel kan leiden en daarmee verlichten de pijnklachten.

De behandeling

De behandeling vindt plaats in de pijnbehandelkamer van Nocepta. De pijnspecialist verzoekt u op uw buik op de behandeltafel te gaan liggen. Er wordt een afdekdoek over geplakt om een steriel werkveld te maken. De pijnspecialist geeft u een plaatselijke verdoving in de huid bij het stuitje. Deze verdoving geeft soms een licht branderig gevoel. Dat verdwijnt na korte tijd. De pijnspecialist brengt vervolgens een naald in. Hierbij kunt u een drukkend gevoel ervaren. Door de naald voert de pijnspecialist een katheter (slangetje) op. Het plaatsen van de naald en het opvoeren van de katheter gebeurt onder röntgendoorlichting om te controleren of deze op de juiste plaats zitten. Vervolgens wordt geprobeerd het littekenweefsel of verkleving losser te maken en zo de pijnklachten te verminderen. Dit gebeurt door spoelen en door ontstekingsremmende medicijnen (corticosteroïden) in te spuiten. Dit middel vermindert de zwelling rond de zenuw en brengt de zenuw tot rust. De behandeling duurt ongeveer dertig minuten.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat  u terug naar de verkoever. De pijnspecialist spreekt met u de tijd af wanneer u naar huis mag. Omdat u tijdens de behandeling medicijnen krijgt mag u niet zelf actief aan het verkeer deelnemen.

Resultaat

De ontstekingsremmende medicijnen hebben tijd nodig om in te werken. Het effect kan tot vier weken op zich laten wachten. Soms heeft de behandeling niet het gewenste resultaat. Het effect is meestal pas na 4-8 weken te verwachten. U mag bellen indien de injectieplaats rood en ontstoken is, er een nabloeding is of andere ernstige bijwerkingen. Eerder bellen voor andere zaken heeft geen zin daar het resultaat eerst afgewacht moet worden.
U krijgt een afspraak voor controle bij Nocepta of een telefonische controleafspraak.

Complicaties

Ernstige complicaties komen zelden voor. Wel is een aantal bijwerkingen mogelijk.

 • Na de behandeling kunt u een zwaar gevoel in de benen krijgen. Dit komt door de verdovingsvloeistof. Dit zware gevoel is na een uur of vier verdwenen.
 • U kunt napijn krijgen van de injectie. Deze napijn kan enkele dagen duren.U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld Paracetamol.
 • Vrouwen kunnen opvliegers en meer vaginale afscheiding krijgen. Ook kan de menstruatie korte tijd verstoord raken.
 • Ook kunt u kort na de behandeling nachtelijke krampen in de benen krijgen. Deze bijwerkingen zijn tijdelijk en niet verontrustend.
 • Bij diabeten kunnen de bloedsuikers voor korte tijd ontregeld zijn.

Heeft u vragen? Stel ze via de onderstaande opties

Heeft u nog vragen? Stel ze dan vóór de behandeling of regel een telefonische afspraak met de pijnconsulente bij Nocepta. De pijnconsulente kan uw vragen beantwoorden of zonodig met uw behandelend pijnspecialist overleggen.