Rugpijn

Rugpijn is één van de meeste voorkomende pijnklachten. Het is gedefinieerd als pijn in de rug en komt meestal voort uit verschillende structuren in de rug zoals de botten, pezen, gewrichten en zenuwen. In sommige gevallen veroorzaken andere organen pijn die uitstraalt naar de rug. De meeste rugpijn is eenvoudig te behandelen. Toch is het raadzaam naar een dokter te gaan met uw rugpijn. Rugpijn kan zich verschillend uiten. In sommige gevallen is er sprake van scherpe, penetrerende pijn. Dit wijst op een betrokken zenuw of spier. In andere gevallen uit het zich in vage en doffe pijn. 

Wat is het verschil tussen acute en chronische rugpijn?

Het verschil is eenvoudig. Acute pijn duurt minder dan 12 weken en chronische pijn duurt langer dan 12 weken. Dokters classificeren rugpijn soms als subacuut in het acute pijngedeelte van 6-12 weken. Beide kunnen een scala aan oorzaken hebben en daarvoor geschikte behandelingen.

Wat veroorzaakt acute rugpijn?

Acute rugpijn ontstaat meestal plotseling en komt vaak door een blessure of ongeval. Vaak is de oorzaak gerelateerd aan weefselbeschadiging in de rug, iets wat meestal binnen 3 tot 6 maanden overgaat met behulp van therapie en medicatie. Soms gaat acute pijn over in chronische pijn door negeren en onderbehandeling. Belangrijk is ook het uitsluiten van andere oorzaken van rugpijn door andere organen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een urineweg infectie.

Wat veroorzaakt chronische rugpijn?

Voor chronische rugpijn is meestal eenvoudig een oorzaak te vinden, maar in sommige gevallen wordt er geen oorzaak aangetoond. De eerste categorie wordt veroorzaakt door afwijkingen in structuren, zoals spinale stenose, osteoarthritis, degeneratieve ziekten en ontstekingen. Soms is hier een operatie voor nodig. De tweede categorie kan wijzen op een oude blessure, die onvoldoende is hersteld. Ook kan het komen door dagelijkse stressoren, slechte houding, arbeidsomstandigheden of te weinig beweging. Chronische rugpijn zorgt vaak voor een lagere kwaliteit van leven, een hogere pijnintensiteit en een angst voor bewegen.

Wat zijn de mogelijkheden voor behandeling van rugpijn?

De behandeling van acute rugpijn is gebaseerd op de onderliggende oorzaak. Omdat in de meeste gevallen acute rugpijn wordt veroorzaakt door een spierbeschadiging of blessure, wordt dit vaak behandeld met ontstekingsremmers en pijnstillers. Ook fysiotherapie draagt bij aan genezing.

Wanneer de rugpijn chronisch is en wordt veroorzaakt door afwijkingen in structuren zoals spinale stenose, osteoarthritis, degeneratieve ziekten en ontstekingen, is in sommige gevallen een operatie noodzakelijk. Dit kan risico’s met zich meebrengen. Een alternatief is pijnbehandeling.

Pijnbehandelingen verdelen we in twee groepen: somatische en niet-somatische pijnbehandelingen. Deze twee soorten pijnbehandeling samen noemen we een multidisciplinaire behandeling van de pijn.

Somatische pijnbehandelingen

Dit zijn verschillende soorten behandelingen die op het lichaam ingrijpen zoals bijvoorbeeld medicijnen, injecties, zenuwblokkades of zenuwstimulatoren, maar ook manuele geneeskunde/therapie en fysiotherapie.

Niet-somatische pijnbehandelingen

Dit zijn behandelingen die vooral gericht zijn op de gevolgen die de pijn voor u heeft en/of factoren die uw pijn erger maken zoals een depressie. Niet-somatische pijnbehandelingen bestaan uit pijngedragsbehandelingen, depressiebehandelingen, psychologische behandelingen en revalidatiebehandelingen.

Overzicht rugpijn behandelingen:

“Ik had al heel lang pijn door de artrose aan mijn nek en schouder. Omdat ik niet het afwachtende type ben, ben ik zelf op internet gaan zoeken naar een oplossing. Via ‘artrose’ en ‘pijnkliniek’ kwam ik bij Nocepta terecht. Hun aanpak beviel me direct, zeker ook de manier van samenwerken met veel specialisten. Ik heb daarna het contactformulier op de website ingevuld en werd zelf door Nocepta teruggebeld. Achteraf kan ik alleen maar zeggen: ‘Had ik het maar eerder geweten’.”

Jacques van Loon, 58
Enschede

“Ik had al een jaar last van chronische pijn, maar nam niet de tijd om er echt werk van te maken. Toen ik tijdens een diner iemand hoorde vertellen over Nocepta, ben ik de homepage maar eens gaan bekijken. Die zag er goed en professioneel uit, dus dacht ik: ‘Die kunnen me vast snel een prikje geven, zodat ik die pijn kwijt ben’. Ik heb toen mijn gegevens achtergelaten en werd netjes teruggebeld. Wel zo handig, want ik kon direct nog wat vragen stellen.”

Sylvia van de Ven, 48
Apeldoorn

“Ik had overal pijn, vooral in mijn rug. Ik was al op veel plekken geweest, maar niemand nam me echt serieus en ik wist nog steeds niet wat er precies met me aan de hand was. Uiteindelijk werd ik door mijn huisarts doorverwezen naar Nocepta. Het was fantastisch om iemand te vinden met een luisterend oor. Omdat ze bij Nocepta alle specialismen bundelen, kreeg ik snel een diagnose en een behandeling die daar perfect bij aansluit.”

Janet van Erp, 35
Amsterdam

“Je hoort mensen vaak zeggen: ‘Als je ouder wordt, voel je meer pijntjes, dat hoort er gewoon bij’. Nou, ik ben het daar niet mee eens. Ook ik wil graag pijnvrij door het leven. Mijn dochter is voor mij op internet gaan zoeken en kwam op de pagina van Nocepta terecht. Ze printte wat informatie uit en gaf die aan mij om te lezen. Toen zijn we samen gaan kijken naar de behandelmethoden en de specialisten en hebben we een afspraak gemaakt via het formulier op de website.”

Wil van Horst, 78
Groenlo

“Als trucker ben ik helaas nooit zuinig geweest op mijn lijf. Vaak zwaar tillen, lange dagen, hard werken. Daardoor heb ik ernstige rugklachten gekregen. Omdat ik toch graag wil blijven werken heb ik mijn huisarts om raad gevraagd. Die gaf me een brochure van Nocepta mee, vooral ook omdat ik en mijn vrouw niet zo goed zijn met internet. We hebben nog wel de site bekeken en het stuk gelezen over rugpijn. Nou, we geloofden het wel en mijn vrouw heeft toen een afspraak voor me gemaakt.”

Henk van Son, 52
S'hertogenbosch