Pijn bij kanker

Het meest gevreesde symptoom bij patiënten met kanker is pijn. Pijn ontstaat vaak door de tumor zelf of door de behandeling. Ruim de helft (55%) van de patiënten met kanker heeft pijnklachten. 

Er zijn verschillende soorten pijn. Zo is er pijn uitgaande van weefselbeschadiging, bijvoorbeeld van botten (nociceptive pijn) en pijn uitgaande van zenuwweefsel (neuropathische pijn). Als er sprake is van pijn bij kanker bekijken we eerst van welke soort pijn sprake is. Daarna stellen we een behandelplan op.

Voor pijn uitgaande van de botten worden andere medicijnen gegeven als voor zenuwpijn. Pijn is een ingewikkeld verschijnsel. Naast lichamelijke zijn er namelijk ook emotionele, sociale en spirituele kanten aan pijn. Soms is het alleen geven van een medicijn niet voldoende om de pijn volledig onder controle te krijgen. Er zijn dan bijvoorbeeld gesprekken met een psycholoog nodig.

Bij het onderzoek naar pijn vragen we ook naar een pijnscore. Dit is een score tussen 0 (geen pijn) en 10 (maximaal denkbare pijn). Dit is een individuele score. Het geeft een waarde zoals de patiënt de pijn ervaart. Wij streven uiteraard naar een vermindering van de pijnscore.

We starten eerst met medicatie. Hierbij wordt de ‘pijnladder’ volgens de WHO gevolgd. In eerste instantie starten we met Paracetamol en een NSAID. Bij onvoldoende werking gaan we over op een morfinepreparaat. De angst bij de patiënt voor morfine is erg groot. Vroeger was morfine het ‘laatste’ middel dat werd gegeven vlak voordat iemand overleed. Morfine wordt nu veel eerder ingezet. Het is niet meer het ‘laatste’ middel.

We starten met een lage dosering. Omdat het lichaam gaat wennen aan de toegediende morfine wordt de dosering aangepast. Er is dan geen sprake van een verslaving. Ook komt het voor dat morfine over de dag voldoende pijnstilling geeft, maar dat de pijn op een ander moment op de dag ineens heftig wordt. Dit noemen we ‘doorbraakpijn’. Hiervoor geven we morfinepreparaten die snel via het mond- of neusslijmvlies worden opgenomen. De piekende pijn neemt dan snel af.

Als er sprake is van een neuropathische pijn maken we gebruik van middelen uit de groep van de anti-epileptica en anti-depressiva. Deze middelen verminderen de neuropathische pijnklachten in de loop van een aantal dagen. Dat betekent dat inname van een enkele tablet nog geen effect heeft. Op termijn wordt het effect wel merkbaar. Mocht, ondanks de medicijnen, de pijn nog aanwezig blijven, dan gaan we over op andere technieken om de pijn te blokkeren. 

Bij pijn door een tumor in de bovenbuik (alvleesklier, lever, maag) is een blokkade van de plexus coeliacus (‘zonnevlecht’) een techniek om de pijn te verminderen. Deze techniek wordt veelal uitgevoerd in een beginstadium en wordt vaak herhaald. Soms is het mogelijk de pijn te bestreden door plaatselijk de zenuw die de pijn geleidt te onderbreken. We noemen dit een zenuwblokkade.

Opiaten geven we - eventueel gecombineerd met een andere stof -, rechtstreeks via het ruggenwervelkanaal. Dit wordt een spinale of epidurale pijnbestrijding genoemd. We brengen dan een dun slangetje (katheter) in het ruggenmergkanaal in en via een pomp wordt het medicijn ingebracht. Het voordeel is dat het medicijn rechtstreeks terecht komt op de plaats waar deze moet werken. Zo bestrijden we met een heel lage dosis de pijn zonder al te veel bijwerkingen. Na het inbrengen van de katheter kunt u weer naar huis.

Binnen Nocepta zijn er pijnspecialisten gespecialiseerd in pijnbestrijding bij kanker. Zij zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op dat gebied en beheersen de behandelmethoden. Ook hebben we pijnconsulenten in huis die samen met u gesprekken voeren over de medicatie en andere mogelijkheden. Wij streven naar de meest optimale pijnbestrijding, waarbij we zorg op maat verlenen.

Overzicht pijn bij kanker behandelingen:

“Ik had al heel lang pijn door de artrose aan mijn nek en schouder. Omdat ik niet het afwachtende type ben, ben ik zelf op internet gaan zoeken naar een oplossing. Via ‘artrose’ en ‘pijnkliniek’ kwam ik bij Nocepta terecht. Hun aanpak beviel me direct, zeker ook de manier van samenwerken met veel specialisten. Ik heb daarna het contactformulier op de website ingevuld en werd zelf door Nocepta teruggebeld. Achteraf kan ik alleen maar zeggen: ‘Had ik het maar eerder geweten’.”

Jacques van Loon, 58
Enschede

“Ik had al een jaar last van chronische pijn, maar nam niet de tijd om er echt werk van te maken. Toen ik tijdens een diner iemand hoorde vertellen over Nocepta, ben ik de homepage maar eens gaan bekijken. Die zag er goed en professioneel uit, dus dacht ik: ‘Die kunnen me vast snel een prikje geven, zodat ik die pijn kwijt ben’. Ik heb toen mijn gegevens achtergelaten en werd netjes teruggebeld. Wel zo handig, want ik kon direct nog wat vragen stellen.”

Sylvia van de Ven, 48
Apeldoorn

“Ik had overal pijn, vooral in mijn rug. Ik was al op veel plekken geweest, maar niemand nam me echt serieus en ik wist nog steeds niet wat er precies met me aan de hand was. Uiteindelijk werd ik door mijn huisarts doorverwezen naar Nocepta. Het was fantastisch om iemand te vinden met een luisterend oor. Omdat ze bij Nocepta alle specialismen bundelen, kreeg ik snel een diagnose en een behandeling die daar perfect bij aansluit.”

Janet van Erp, 35
Amsterdam

“Je hoort mensen vaak zeggen: ‘Als je ouder wordt, voel je meer pijntjes, dat hoort er gewoon bij’. Nou, ik ben het daar niet mee eens. Ook ik wil graag pijnvrij door het leven. Mijn dochter is voor mij op internet gaan zoeken en kwam op de pagina van Nocepta terecht. Ze printte wat informatie uit en gaf die aan mij om te lezen. Toen zijn we samen gaan kijken naar de behandelmethoden en de specialisten en hebben we een afspraak gemaakt via het formulier op de website.”

Wil van Horst, 78
Groenlo

“Als trucker ben ik helaas nooit zuinig geweest op mijn lijf. Vaak zwaar tillen, lange dagen, hard werken. Daardoor heb ik ernstige rugklachten gekregen. Omdat ik toch graag wil blijven werken heb ik mijn huisarts om raad gevraagd. Die gaf me een brochure van Nocepta mee, vooral ook omdat ik en mijn vrouw niet zo goed zijn met internet. We hebben nog wel de site bekeken en het stuk gelezen over rugpijn. Nou, we geloofden het wel en mijn vrouw heeft toen een afspraak voor me gemaakt.”

Henk van Son, 52
S'hertogenbosch