Epiduroscopie

Op het spreekuur is met u besproken dat uw pijnklachten behandeld gaan worden door middel van een epiduroscopie. In deze folder willen wij u graag informeren over deze behandeling. 

Belangrijk

Neem contact op met Nocepta indien dit voor U van toepassing is:

  • U gebruikt bloedverdunners
  • U bent (mogelijk) zwanger.
  • U bent allergisch voor contrastvloeistof, jodium of medicijnen
  • U heeft een pacemaker of ICD.
  • U heeft geen pijn meer.
  • U bent de dag van de behandeling ziek of heeft u koorts

Voorbereiding

Voor deze behandeling moet U nuchter zijn ( niet eten en drinken 6 uur van tevoren). Overige medicatie kunt u gewoon innemen, tenzij de pijnspecialist andere afspraken met u heeft gemaakt

Na de behandeling mag u de rest van de dag niet actief deelnemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren dat iemand u naar huis brengt. Draag makkelijk zittende kleding.

Wanneer krijg ik een epiduroscopie?

Als u lage rugpijn heeft, al dan niet met uitstraling naar één of beide benen die op andere behandelingen niet goed heeft gereageerd, kan uw pijnspecialist besluiten om bij u een epiduroscopie te doen. Na een ontstekingsreactie of operatie kan zich littekenweefsel in het beschadigde gebied in het wervelkanaal vormen, welke kan leiden tot irritatie van de zenuwwortels en daarmee tot pijnklachten. MRI of CT scan laat het ontstaan of aanwezig zijn van littekenweefsel onvoldoende zien. Bij de behandeling wordt er gebruik gemaakt van een epiduroscoop, een dun slangetje (2 mm) met aan het uiteinde een kleine camera. Dit kan worden toegepast bij patiënten met chronische lage rug- en beenpijnklachten, waar verklevingen of irritatie als oorzaak van pijnklachten wordt vermoed.

Wat is een epiduroscopie?

Een epiduroscopie is een vorm van kijkoperatie in de epiduraalruimte (zie epiduraalinjecties). In uw wervelkolom zit een ruimte waarin het ruggenmerg ligt. Om dit ruggenmerg zit hersenvocht en daarom heen zit weer een stevig vlies de zogenaamde dura (zie epiduraalinjecties).

Rond dit stevige vlies zit weer een ruimte die de epiduraalruimte wordt genoemd. Als we in deze ruimte willen gaan kijken noemen we dat een epiduroscopie. In de epiduraalruimte lopen vanuit het ruggenmerg zenuwen naar de rest van het lichaam (zie epiduraalinjecties).

Wervel-ruggenmerg.png

Fig 1: 1: wervel. 2: doornuitsteeksel (de knobbels op de rug). 3: ruggenmerg. 4: harde hersenvlies. 5: epidurale ruimte.

Met behulp van een kijker, de epiduroscoop, een soort slangetje (2mm dik) met een camera erop, kijken we in de epiduraalruimte. Dit slangetje wordt via een opening in het heiligbeen (bij de stuit) in de epiduraalruimte gebracht. Naast de camera bevindt zich een uitgang om te kunnen spoelen en om medicijnen doorheen te kunnen geven. Met behulp van deze techniek kan de zogenaamde epidurale ruimte worden onderzocht en aansluitend een behandeling plaatsvinden.

Wat kunnen we zien met een epiduroscopie?

Met de epiduroscopie kunnen we gaan kijken wat er aan de hand is met bijvoorbeeld de zenuwwortels en/of het weefsel wat er omheen ligt zoals vet.

We kunnen zien of de zenuwwortels ontstoken zijn en of er littekenweefsel of ontstoken vetweefsel aanwezig is.

zenuw-wortel.png

Fig 2: Beeld van normale zenuwwortel in epiduraalruimte

Wat is het doel van een epiduroscopie?

Opsporing van irritatie, beknelling, bindweefsel vorming (fibrose) en verklevingen (adhesies) van een zenuwwortel. Aantonen van de uitgebreidheid van verklevingen die niet zichtbaar zijn op MRI.

Losmaken van het littekenweefsel, wat tot ruimte voor de zenuwwortel kan leiden en daarmee verlichting van de pijnklachten kan geven. Via de katheter vloeistof rondom de zenuwwortels spoelen waardoor irriterende stoffen vanuit bv de tussenwervelschijf weggespoeld kunnen worden. Via de katheter medicatie toe dienen rondom de geïrriteerde zenuwwortel(s).

Opname in het ziekenhuis

Na deze behandeling wordt u 1 nacht opgenomen in het ziekenhuis. Wanneer u opgenomen wordt, krijgt u vooraf telefonisch te horen waar u zich moet melden en hoe laat.

Bent u onverhoopt ziek of heeft u koorts op de dag van de ingreep, dan kan de scopie niet doorgaan en wordt een nieuwe afspraak met u gemaakt.

Afspraak POS

Omdat de epiduroscopie onder lichte sedatie plaats vindt krijgt u ook een afspraak op het Pre Operatieve Spreekuur.

Behandeling epiduroscopie

U krijgt een licht slaapmiddel toegediend. Tijdens de procedure ligt u op uw buik.

De huid wordt ontsmet en er worden doeken geplakt voor het creëren van een steriele omgeving. Daarna wordt de huid verdoofd. Door het verdoofde gebied wordt een speciale holle naald ingebracht in de epidurale ruimte ter plaatse van het stuitje. Hier doorheen wordt de epiduroscoop opgeschoven.

Om een beeld te krijgen waar eventuele verklevingen zitten, door bijvoorbeeld littekenweefsel, wordt er contrastvloeistof via de epiduroscoop in de epidurale ruimte gespoten. Wanneer er een verkleving is zal de contrastvloeistof een andere weg

nemen. Er zal dan door het bewegen van de epiduroscoop en door het inspuiten van vloeistof en medicatie getracht worden de verklevingen losser te maken. De behandeling duurt ongeveer een uur.

Na de behandeling

Na de behandeling op de operatiekamer wordt u naar de verkoeverkamer gebracht. Uw bloeddruk, hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed worden gecontroleerd. Als alles in orde is wordt u opgehaald door een verpleegkundige van de verpleegafdeling. U hebt een klein wondje aan de stuit dat vanzelf heelt.

Het uiteindelijke resultaat van de behandeling is meestal pas na weken tot maanden goed te beoordelen. Het is echter mogelijk dat u al eerder een gunstig effect op uw pijnklachten merkt.

Bedrust/mobiliseren

U heeft de eerste 3 uur na de ingreep bedrust, daarna mag u onder begeleiding uit bed. U mag op uw zij, rug of buik liggen. Na de behandeling komt de arts of pijnverpleegkundige bij u langs, dit kan op de dag van de behandeling zijn of de volgende morgen. Als alles in orde is mag u de volgende morgen naar huis. U krijgt een controle afspraak voor over 6 weken.