Epiduraal injectie

In overleg met u is een afspraak gemaakt bij een pijnspecialist voor het toedienen van een epiduraal injectie. Hieronder leest U wat de behandeling inhoudt en hoe deze verloopt.

Wat is epiduraal injectie?

Een epidurale injectie is een inspuiting met een lokaal verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend geneesmiddel (corticosteroïden) ter hoogte van de epidurale ruimte (de ruimte rond het ruggenmerg en de zenuwen die omsloten worden door de wervelkolom). De behandeling kan plaatsvinden ter hoogte van de borstwervelkolom of de rug, afhankelijk van het uitstralingspatroon van de pijn. Het doel is de zwelling te laten afnemen, waardoor de zenuw meer ruimte krijgt en de pijn sneller zal verminderen en waardoor u uw activiteiten kan hervatten.

De wervelkolom is opgebouwd uit wervels (zie figuur 1 bij 1) waartussen de zogenaamde tussenwervelschijven zitten, waardoor de wervels onderling kunnen bewegen. Aan de achterzijde van de wervel zitten de zogenaamde doornuitsteeksels(zie figuur bij nummer 2) en binnen in de wervel zit het wervelkanaal. In dit wervelkanaal zit het ruggenmerg (zie figuur bij nummer 3) dat omgeven is met hersenvocht en dit geheel wordt weer omgeven door een hard vlies (dura) (zie figuur bij nummer 4). De ruimte tussen dit harde vlies en het bot van de wervel noemen we de epidurale ruimte (zie figuur bij nummer 5), vandaar de naam epiduraal injecties omdat we juist in deze ruimte de medicijnen willen inbrengen.

epiduraal-injectie-nekwervel.png

Figuur 1. Nekwervel van boven af gezien (zie tekst). De onderste naald (6) wordt gebruikt voor epiduraalinjecties.

Belangrijk

Neem contact op met Nocepta indien dit voor U van toepassing is:

 • U gebruikt bloedverdunners.
 • U bent (mogelijk) zwanger.
 • U bent allergisch voor contrastvloeistof, jodium of medicijnen.
 • U heeft een pacemaker of ICD.
 • U heeft geen pijn meer.
 • U bent de dag van de behandeling ziek of heeft u koorts.

Voorbereiding epiduraal injectie

 • U mag van tevoren eten en drinken, u hoeft niet nuchter te zijn.
 • Overige medicatie kunt u gewoon innemen, tenzij de pijnspecialist andere afspraken met u heeft gemaakt.
 • Na de behandeling mag u de rest van de dag niet actief deelnemen aan het verkeer. Regel daarom van tevoren dat iemand u naar huis brengt.
 • Draag makkelijk zittende kleding.

 

Behandeling

De behandeling vindt plaats in de behandelkamer van Nocepta. U kunt zich melden bij Nocepta in de ontvangstruimte, vervolgens wordt u door een doktersassistente naar de betreffende ruimte gebracht.  Afhankelijk waar de behandeling plaatsvindt, wordt u verzocht op de buik op de behandeltafel te gaan liggen of op de behandeltafel te gaan zitten. 

De juiste plaats van de epidurale injectie wordt door de pijnspecialist bepaald. U wordt gevraagd zo ver mogelijk voorover te buigen om een goede ruimte tussen de wervels te verkrijgen. Vervolgens wordt de omgeving van deze plaats ontsmet en de huid plaatselijk verdoofd. Als de verdoving is ingewerkt zal de pijnspecialist de naald inbrengen. Wanneer de naald op zijn plaats is gebracht spuit de pijnspecialist een verdovingsvloeistof in, samen met een ontstekingsremmend middel.

Na de behandeling

Na de behandeling gaat u naar de aftercare-ruimte.

U kunt een verdoofd gevoel of krachtsvermindering hebben aan de behandelde kant, reden waarom u niet zelf actief deel mag nemen aan het verkeer.

Behandelingsduur

De behandeling duurt ongeveer 15 minuten. Na de behandeling blijft u ongeveer een uur op de aftercare.

Resultaat

Het resultaat van een epiduraal injectie is pas na een aantal dagen of weken merkbaar. U krijgt een afspraak voor controle bij Nocepta.

Risico's of bijwerkingen

De volgende complicaties en bijwerkingen kunnen optreden. Ernstige complicaties komen zelden voor.

 • Na de behandeling kunt u een zwaar gevoel in de armen of benen krijgen, afhankelijk van de prikplaats. Dit komt door de verdovingsvloeistof. Dit zware gevoel is na een uur of vier verdwenen.
 • U kunt napijn krijgen van de injectie. Deze napijn kan enkele dagen duren. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol.
 • Vrouwen kunnen opvliegers krijgen en de menstruatie kan korte tijd verstoord raken.
 • Ook kunt U kort na de behandeling nachtelijke krampen in de benen krijgen. Deze bijwerkingen zijn tijdelijk en niet verontrustend.
 • Bij diabeten kunnen de bloedsuikers voor korte tijd ontregeld zijn.
 • In zeer uitzonderlijke gevallen kan er na een epiduraalinjectie hoofdpijn ontstaan doordat er een gaatje in de dura (zie figuur bij 4) is ontstaan waaruit wat hersenvocht lekt. Hierdoor ontstaat hoofdpijn. U moet dan contact opnemen met Nocepta voor verdere behandeling van deze hoofdpijn. 
 • Er is een geringe kans dat er een bloeding in de epidurale ruimte ontstaat die de volgende symptomen kan geven: toenemend krachtverlies in de benen, toenemend gevoelloosheid in de benen en niet kunnen plassen. U moet dan contact opnemen met Nocepta voor verdere behandeling van deze klachten.

Heeft u vragen? Stel ze via de onderstaande opties

Heeft u nog vragen? Stel ze dan vóór de behandeling of regel een telefonische afspraak met de pijnconsulente bij Nocepta. De pijnconsulente kan uw vragen beantwoorden of zonodig met uw behandelend pijnspecialist overleggen.