Nekpijn

Pijn in de nek wordt vaak veroorzaakt door diverse anatomische structuren: de steungewrichtjes tussen de wervels (facetgewrichten), de tussenwervelschijf, de spinale zenuwen, de wervels zelf en de pezen en/of spieren in de nek of een combinatie van deze structuren.

Allereerst 'zoekt' de pijnspecialist door vragen te stellen en uw nek te onderzoeken (lichamelijk onderzoek)  naar een specifieke oorzaak/pijnbron. Indien nodig doen we aanvullend onderzoek. In veel gevallen is dit aanvullend onderzoek in het voortraject al gedaan door de huisarts of een andere verwijzer. Soms is de onderliggende oorzaak niet meer te vinden en zoeken we dus niet verder. Indien nodig vragen we andere specialisten om versterking: neuroloog, neurochirurg, revalidatiearts, fysiotherapeut of ergotherapeut.

Als we een aanwijsbare oorzaak vinden, is het in bepaalde gevallen mogelijk dit met een prikje te behandelen. Dit is bijvoorbeeld in het geval van een blokkade. Daarnaast is het mogelijk te behandelen met  medicatie of TENS en brengen we in kaart of er bepaalde uitlokkende factoren spelen waarop we invloed gaan uitoefenen. In overleg met u stellen we een behandelplan op. Wij geloven dat een combinatie van behandelingen het beste werkt. Het is vaak niet zinvol om 'alleen' een blokkade te verrichten zonder de andere factoren aan te pakken.

Over welke minimaal invasieve behandelmogelijkheden beschikken wij als anesthesioloog/pijnbehandelaar in het geval van de verschillende pijnbeelden?

Radiculaire pijn

Deze pijn is afkomstig van de spinale zenuw, bijvoorbeeld door druk van een nekhernia op deze zenuw. Naast nekpijn is er bijna altijd sprake van een uitstraling (pijn en/of tintelingen) naar de schouder en/of arm, vaak tot in de vingers. Als we vermoeden dat er operatief te behandelen afwijkingen zijn - zeker in combinatie met neurologische uitvalsverschijnselen - dan is beeldvorming, liefst via een MRI, noodzakelijk. Het komt ook voor dat niet helemaal duidelijk is of de pijnklachten door een spinale zenuw worden veroorzaakt. In dat geval verdoven we de 'verdachte' zenuw selectief. Als de pijn dan verdwijnt, weten we waar de oorzaak zit. De minimaal invasieve behandeling bestaat uit een epidurale steroid injectie of gepulseerde radiofrequente behandeling (PRF) van de zenuw. Hierbij wordt de zenuw beïnvloed, vergelijkbaar met 'resetten'. Soms komt radiculaire pijn in aanmerking voor behandeling middels ruggenmergstimulatie.

Cervicaal facetsyndroom

Hierbij is sprake van nekpijn veroorzaakt door slijtage van de steungewrichtjes in de nek. Vaak is er uitstraling naar het achterhoofd, de schouder of bovenrug. Meestal wordt de pijn uitgelokt door bepaalde nekbewegingen. Het facetsyndroom is niet te bewijzen met lichamelijk onderzoek of met beeldvorming. Veel mensen hebben slijtage aan de facetgewrichtjes zonder pijnklachten. Als we een facetsyndroom vermoeden, dan doen we eerst een proefverdoving van het betreffende zenuwtakje. Als hierop de pijn flink zakt, dan krijgt u een afspraak om het zenuwtakje met hitte te behandelen. Hierdoor wordt er geen gevoel en dus pijn meer doorgegeven. In de regel behandelen we per behandeling vier gewrichtjes op rij. De 'cervicale facetdenervatie' is ook bewezen effectief bij whiplashklachten.

Overzicht nekpijn behandelingen:

“Ik had al heel lang pijn door de artrose aan mijn nek en schouder. Omdat ik niet het afwachtende type ben, ben ik zelf op internet gaan zoeken naar een oplossing. Via ‘artrose’ en ‘pijnkliniek’ kwam ik bij Nocepta terecht. Hun aanpak beviel me direct, zeker ook de manier van samenwerken met veel specialisten. Ik heb daarna het contactformulier op de website ingevuld en werd zelf door Nocepta teruggebeld. Achteraf kan ik alleen maar zeggen: ‘Had ik het maar eerder geweten’.”

Jacques van Loon, 58
Enschede

“Ik had al een jaar last van chronische pijn, maar nam niet de tijd om er echt werk van te maken. Toen ik tijdens een diner iemand hoorde vertellen over Nocepta, ben ik de homepage maar eens gaan bekijken. Die zag er goed en professioneel uit, dus dacht ik: ‘Die kunnen me vast snel een prikje geven, zodat ik die pijn kwijt ben’. Ik heb toen mijn gegevens achtergelaten en werd netjes teruggebeld. Wel zo handig, want ik kon direct nog wat vragen stellen.”

Sylvia van de Ven, 48
Apeldoorn

“Ik had overal pijn, vooral in mijn rug. Ik was al op veel plekken geweest, maar niemand nam me echt serieus en ik wist nog steeds niet wat er precies met me aan de hand was. Uiteindelijk werd ik door mijn huisarts doorverwezen naar Nocepta. Het was fantastisch om iemand te vinden met een luisterend oor. Omdat ze bij Nocepta alle specialismen bundelen, kreeg ik snel een diagnose en een behandeling die daar perfect bij aansluit.”

Janet van Erp, 35
Amsterdam

“Je hoort mensen vaak zeggen: ‘Als je ouder wordt, voel je meer pijntjes, dat hoort er gewoon bij’. Nou, ik ben het daar niet mee eens. Ook ik wil graag pijnvrij door het leven. Mijn dochter is voor mij op internet gaan zoeken en kwam op de pagina van Nocepta terecht. Ze printte wat informatie uit en gaf die aan mij om te lezen. Toen zijn we samen gaan kijken naar de behandelmethoden en de specialisten en hebben we een afspraak gemaakt via het formulier op de website.”

Wil van Horst, 78
Groenlo

“Als trucker ben ik helaas nooit zuinig geweest op mijn lijf. Vaak zwaar tillen, lange dagen, hard werken. Daardoor heb ik ernstige rugklachten gekregen. Omdat ik toch graag wil blijven werken heb ik mijn huisarts om raad gevraagd. Die gaf me een brochure van Nocepta mee, vooral ook omdat ik en mijn vrouw niet zo goed zijn met internet. We hebben nog wel de site bekeken en het stuk gelezen over rugpijn. Nou, we geloofden het wel en mijn vrouw heeft toen een afspraak voor me gemaakt.”

Henk van Son, 52
S'hertogenbosch