Artrose

Artrose is een lastig verschijnsel, omdat het zo veelomvattend is. Dat maakt het erg locatie-afhankelijk voor een eventuele behandeling. Wel is er veel bekend over de risicofactoren voor het krijgen van artrose. Oude sportletsels, houding, stand van de gewrichten, overgewicht, roken, maar ook de genetische aanleg en veranderingen in het kraakbeen spelen een rol. Hoewel artrose nog niet te genezen is, weten we steeds meer over de oorzaken en mogelijke behandelingen. De therapieën tot nu toe zijn vooral gericht op het bestrijden van de symptomen (pijn) en het leren omgaan met de artrose.

Er zijn verschillende vormen van artrose: ontsteking, bot, kraakbeen, spieren en banden. De behandeling richt zich steeds meer op het type artrose dat u heeft en de verschillende locaties (bijvoorbeeld wervelkolom of gewrichten). Afhankelijk van de locatie verrichten we bepaalde zenuwblokkades, zodat de pijn verminderd wordt doorgegeven (o.a. wervelkolom en schouder). Bij andere gewrichten is het mogelijk, afhankelijk van de ernst, injecties te geven. Bij ernstige vormen, afhankelijk van het klachtenpatroon, is een operatie (bijvoorbeeld een nieuwe heup of knie) door de orthopeed noodzakelijk.

Medicijnen tegen de pijnklachten zijn er in verschillende soorten en maten. Waarschijnlijk gebruikt u nu ook al bepaalde medicijnen tegen de pijn. Samen met u en uw huisarts proberen we dit te optimaliseren. Omdat de oorzaak van de artrose niet is te genezen pakken we in veel gevallen het probleem op meerdere fronten aan. Denk hierbij aan:

Fysiotherapie

De fysiotherapeut helpt u uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen. Ook leert de therapeut u een goede lichaamshouding aan en vertelt hij u hoe u het beste met uw pijn omgaat.

Ergotherapie

De ergotherapeut leert hoe u zo beweegt dat u uw gewrichten zo min mogelijk belast worden bij uw dagelijkse activiteiten. Denk aan zaken als eten, drinken, aan- en uitkleden en het huishouden doen. Ook geeft de ergotherapeut u adviezen over de diverse hulpmiddelen.

Revalidatie

Ook de revalidatiearts helpt u met een specifiek op u afgestemde, intensieve behandeling.

Overzicht artrose behandelingen:

“Ik had al heel lang pijn door de artrose aan mijn nek en schouder. Omdat ik niet het afwachtende type ben, ben ik zelf op internet gaan zoeken naar een oplossing. Via ‘artrose’ en ‘pijnkliniek’ kwam ik bij Nocepta terecht. Hun aanpak beviel me direct, zeker ook de manier van samenwerken met veel specialisten. Ik heb daarna het contactformulier op de website ingevuld en werd zelf door Nocepta teruggebeld. Achteraf kan ik alleen maar zeggen: ‘Had ik het maar eerder geweten’.”

Jacques van Loon, 58
Enschede

“Ik had al een jaar last van chronische pijn, maar nam niet de tijd om er echt werk van te maken. Toen ik tijdens een diner iemand hoorde vertellen over Nocepta, ben ik de homepage maar eens gaan bekijken. Die zag er goed en professioneel uit, dus dacht ik: ‘Die kunnen me vast snel een prikje geven, zodat ik die pijn kwijt ben’. Ik heb toen mijn gegevens achtergelaten en werd netjes teruggebeld. Wel zo handig, want ik kon direct nog wat vragen stellen.”

Sylvia van de Ven, 48
Apeldoorn

“Ik had overal pijn, vooral in mijn rug. Ik was al op veel plekken geweest, maar niemand nam me echt serieus en ik wist nog steeds niet wat er precies met me aan de hand was. Uiteindelijk werd ik door mijn huisarts doorverwezen naar Nocepta. Het was fantastisch om iemand te vinden met een luisterend oor. Omdat ze bij Nocepta alle specialismen bundelen, kreeg ik snel een diagnose en een behandeling die daar perfect bij aansluit.”

Janet van Erp, 35
Amsterdam

“Je hoort mensen vaak zeggen: ‘Als je ouder wordt, voel je meer pijntjes, dat hoort er gewoon bij’. Nou, ik ben het daar niet mee eens. Ook ik wil graag pijnvrij door het leven. Mijn dochter is voor mij op internet gaan zoeken en kwam op de pagina van Nocepta terecht. Ze printte wat informatie uit en gaf die aan mij om te lezen. Toen zijn we samen gaan kijken naar de behandelmethoden en de specialisten en hebben we een afspraak gemaakt via het formulier op de website.”

Wil van Horst, 78
Groenlo

“Als trucker ben ik helaas nooit zuinig geweest op mijn lijf. Vaak zwaar tillen, lange dagen, hard werken. Daardoor heb ik ernstige rugklachten gekregen. Omdat ik toch graag wil blijven werken heb ik mijn huisarts om raad gevraagd. Die gaf me een brochure van Nocepta mee, vooral ook omdat ik en mijn vrouw niet zo goed zijn met internet. We hebben nog wel de site bekeken en het stuk gelezen over rugpijn. Nou, we geloofden het wel en mijn vrouw heeft toen een afspraak voor me gemaakt.”

Henk van Son, 52
S'hertogenbosch